Akvarelių gelmė Vilniuje

Didysis akvarelininkų prizas dar kartą liko Lietuvoje

 

Praėjusį penktadienį Vilniuje prasidėjusios trečiosios tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ rengėjai paskelbė pagrindinės atrankinės parodos „Gelmė“ grand prix ir diplomų laureatus.

Didysis prizas antrą kartą liko Lietuvoje – šiemet jis įteiktas vilnietei dailininkei akvarelininkei Inai Budrytei, g. 1957.

Idėja įvertinti išskirtinius akvarelininkų darbus ir teikti dailininkams diplomus bei pagrindinį prizą gimė praėjusioje bienalėje, kuomet buvo įteikti 8 diplomai, o grand prix laureatu tapo šiaulietis dailininkas Vidmantas Zarėka. Diplomai rengėjų komiteto sprendimu teikiami už darbuose demonstruojamą aukšto meistriškumo, akvarelės technikos grynumo ir savito požiūrio į temą ir turinį dermę.

Trys šių metų bienalės „Baltijos tiltai“ diplomai iškeliavo į užsienio šalis. Šeštadienį vienas jų įteiktas parodų atidarymuose dalyvavusiai Latvijos dailininkei Ievai Spalvinai, kiti du bus išsiųsti į kaimynines šalis prie Baltijos – dailininkei iš Danijos Gunillai Rosenberg ir menininkui iš Norvegijos Trond Einar Solberg Indsetviken. Dar vienas diplomas ir šiemet keliauja į Šiaulius – jis skirtas dailininkei Editai Sūdžiūtei.

Grand prix – tai galimybė laimėtojui surengti personalinę parodą kitos bienalės metu. Visus diplomų laureatus pasieks ir projekto partnerių dovanos – dailės reikmenų rinkiniai.

Primename, kad laureatų darbus ir dar daugiau nei 120 akvarelės bienalei skirtų kūrinių iki rugsėjo 3 d. galima pamatyti „Arkos“ (Aušros vartų g. 7) galerijoje veiksiančioje parodoje „Baltijos tiltai. elmė“. Taip pat žiūrovai kviečiami apsilankyti kitose bienalės renginių erdvėse – personalinių Eugenijaus Nalevaikos (LDS galerijoje Pamėnkalnio g. 13) ir Vidmanto Zarėkos (LDS galerijoje Vokiečių g. 2) parodų ekspozicijose bei akvarelininkų grupės „Aqua 12“ parodoje „Spritus Movens“ (LDS parodų salė, Vokiečių g. 4.

 

 

Akvarelių gelmė Vilniuje

Rugpjūčio 13 d. Vilniuje prasideda trečioji tarptautinė akvarelės bienalė „Baltijos tiltai“.

Tai Lietuvos dailininkų sąjungos projektas, kuriame buvo kviečiami dalyvauti visų dailės sričių kūrėjai. Projektu siekiama išskleisti akvarelės meninio mąstymo įvairovę, gyvai ir dinamiškai traktuoti ilgametę akvarelės patirtį, ieškoti jos originalaus plastinio ir prasminio rakurso. Bienalės rengėjai skatina menininkų eksperimentus formos atžvilgiu ir jų autentišką, šiuolaikišką požiūrį į kūrinių tematiką bei turinį.

Projektą sudaro keletas renginių: atrankinė paroda „Baltijos tiltai. Gelmė“, ją lydinčios personalinės Eugenijaus Nalevaikos ir Vidmanto Zarėkos parodos,  akvarelininkų grupės „Aqua 12“ paroda „Spritus Movens“ bei atviros visuomenei akvarelės meistriškumo pamokos, kurias ves Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės akvarelės meistrai.

Projekto ištakos siekia 1968 metus, kai Rygoje (Latvija) imtos rengti Pabaltijo akvarelės trienalės.  Šių parodų dalyviai kas treji metai atstovaudavo savo šalims tarptautinėje buy priligy online arenoje, turėdami galimybę pasidalinti akvarelės meno patirtimis ir įvertinti kolegų pasiekimus.  Parodos neabejotinai paskatino Pabaltijo šalių akvarelės meno pažangą ir pozityvią akvarelininkų konkurenciją.

2006 m. akvarelės traukos centras buvo perkeltas į Kauną: renginį ėmėsi organizuoti Lietuva, suteikdama projektui metaforišką „Baltijos tiltų“ pavadinimą. Buvo nutarta parodą rengti kas dveji metai (bienalės statusas). Geografinės ribos taip pat išsiplėtė – dalyvauti parodoje kviečiami dailininkai iš visų Baltijos jūros regiono šalių.

2008-ųjų akvarelės bienalės koncepcija Slinktys lūžių ir pokyčių ieškojo akvarelės kokybės bei prasmių tektonikoje, siūlydama vengti banalios ar tik dekoratyviomis vertėmis save apibrėžiančios akvarelės. Grupinėje ir personalinėse parodose dalyvavo beveik 100 autorių, buvo surengta konferencija  aktualiems šiuolaikinės akvarelės klausimams nagrinėti.

2010-ųjų akvarelės bienalės koncepcija Gelmė – vienas tinkamiausių žodžių akvarelės meninės kalbos lengvumui, lakumui, optinei judėjimo iliuzijai, spalvinių dėmių liejimuisi nusakyti.

Šių metų „Baltijos tiltų“ bienalės atrankos komisijai buvo pateikti beveik 90 Lietuvos ir užsienio autorių darbai. Dalyvių paraiškos buvo gautos iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Druskininkų, Klaipėdos dailininkų ir iš Čekijos, Danijos, Estijos, Latvijos, Islandijos, Suomijos ir jai priklausančių Alandų salų, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Slovakijos, Švedijos, Vokietijos kūrėjų.

Atrinktus 59 autorių kūrinius (daugiau nei 120 eksponatų) bus galima pamatyti pagrindinėje „Baltijos tiltų“ parodoje galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) š. m. rugpjūčio 13 – rugsėjo 3 d.

Parodos clomid online atidarymas rugpjūčio 13 d. 18 val.

Dalyvaus darbų autoriai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos, Estijos, Norvegijos, Vokietijos, Danijos.

Parodoje bus eksponuojami ne tik klasikine akvarelės technika sukurti darbai, bet ir mišrių technikų bei medžiagų kūriniai, erdvinės kompozicijos ir video projektas.

Taip pat bienalės metu bus pristatomos dvi personalinės parodos.  

Bienalės renginius pradėsime rugpjūčio 13 d. 16 val. Eugenijaus Nalevaikos personalinės parodos „fragmENtai“ atidarymu  Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje, Pamėnkalnio g. 1/13.

Anot menotyrininko Remigijaus Venckaus E. Nalevaika yra „vandens poetas“. „Jo sukurtuose fragmentuose nėra įmanoma regėti mūsų gyvenamojoje aplinkoje sutinkamų ir lengvai atpažįstamų daiktų, jų santykių arba didžiųjų žmogaus gyvenimo naratyvų“ sako menotyrininkas parodos anotacijoje. Drąsius potėpius, tamsių ir šviesių tonų persipynima, aktyvų spalvų maišymąsi, atrodanti netikėtai ir staiga tarsi sustingstantį priešais žiūrovų akis galėsime pamatyti ir įvertinti patys. Taip pat sutikti arba prieštarauti menotyrininko R. Venckaus minčiai, jog „kiekvieną kartą, iš naujo žvelgiant į E. Nalevaikos kūrybą, paveikslų erdvė ir laikas atrodo vėl pakitę ir logiškai vargu ar apčiuopiami“.

Rugpjūčio 14 d. 15 val. kviečiame visus į 2008 metų “Baltijos tiltų” grand prix laureato Vidmanto Zarėkos parodos „Sankirtos“ atidarymą „Ne vieną tapybos ir akvarelės gerbėją žavi Vidmanto Zarėkos vaizduojama realistiškai natiurmortiška, plika arba neišlavinta akimi retai pastebima įprastinė žmogaus gyvenamoji aplinka. Kolorito vientisumas, minimalus daiktų apgyvendinimas popieriaus lape atveria intymų, galbūt asmeninį, vargu ar inscenizuotą menininko pasaulį“, - teigia menotyrininkas Remigijus Venckus šios parodos anotacijoje. O parodos autorius, taip pat ir grupės „Aqua 12“ narys, šiaulietis dailininkas V. Zarėka sako, jog kūryboje „svarbu nepraleisti akimirkos, kai atsiveria esmė“. Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) galerijoje, Vokiečių g. 2.

 „Akvarelė – ypač subtili tapybos technika, reikalaujanti iš menininko gero meninio pasirengimo, taip pat ir sielos jautrumo bei švarumo. Tik švari kūrėjo siela pasiekia lygį, kai spalvos popieriuje liejasi lengvai, perregimai ir skambiai“ – teigia Aldona Žemaitytė akvarelininkų grupės “Aqua 12” parodos „Spiritus Movens“ anotacijoje.

Parodoje, kuri bus eksponuojama LDS parodų salėje Vokiečių g. 4/2 (III aukšte), matysime 14 akvarelininkų grupės „Aqua 12“ narių darbus. Parodos atidarymas rugpjūčio 14 d. 16 val.

Ekspozicijos centre – bendras Eduardo Urbanavičiaus ir Saulės Urbanavičiūtės kūrinys „Spiritus movens“, paženklintas 2007–2010 metų data. Toks buvo Saulės sumanymas, kai ji tėvo dirbtuvėje surado į keturis gabalus suplėšytą dar 2007 metais tėvo nulietą auksaspalvę akvarelę (E. Urbanavičius, siekdamas tobulumo, neretai naikindavo net gerus savo kūrinius). Tais sugadinto kūrinio gabalais ji pridengė savo akvarelę, papildė tėvo pamėgtais Vilniaus stogų motyvais ir į dangaus žydrynę kylančio paukščio siluetu. Spiritus movens – judinančioji dvasia. Šis darbas, tapęs parodos leitmotyvu, įkūnija kūrybinės idėjos ir bendrystės siekį išsaugoti esminius akvarelės meno principus: kūrinio skaidrumą, lengvumą ir spalvos grynumą. Vanduo ir dažas, išsilieję ant popieriaus paviršiaus, turi sukurti spindėjimo, peršviečiamumo įspūdį. Tai yra klasikinės akvarelės privilegija ir stiprybė, jos kokybės ženklas.

„Akvarelę lieja tik jai pasiaukoję dalininkai“ – taip pokalbyje propecia online su Aldona Žemaityte 2005 metais išsitarė akvarelės meistras ir „Aqua 12“ grupės įkūrėjas ir siela Eduardas Urbanavičius. Jau dveji metai, kai maestro Eduardas ilsisi Amžinybėje, o jo mokiniai ir kolegos dabar telkiasi apie dailininko dukrą Saulę Urbanavičiūtę ir stengiasi pildyti E. Urbanavičiaus priesaką saugoti šios meno rūšies grynumą ir tradiciją.

Rugpjūčio 14 d. ir kitais šeštadieniais iki rugsėjo 3d. LDS buy clomid galerijoje Vokiečių g. 2 numatoma rengti atviras visuomenei akvarelės meistriškumo pamokas, kurias ves žymus Lietuvos ir užsienio akvarelės meistrai. Šios projekto dalies partneris – dailės ir rankdarbių reikmenų parduotuvė „Pieštukai – popieriukai“, registruojanti norinčiuosius dalyvauti akvarelės meistriškumo pamokose.

Šią karštą vasarą kviečiame visus drauge su mumis panerti į nenuspėjamą akvarelės gelmę – atrasti naujų pasaulių, potyrių ir pojūčių.

 

Kontaktai:

Eugenijus Nalevaika

Projekto vadovas, Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkas

Tel. +370 5 2622935, +370 698 01667

 

Jovita Jociuvienė

Parodos buy levitra „Baltijos tiltai. Gelmė“ kuratorė

+370 614 06181

CLOAKING

www.baltijostiltai.lt